Förbrukning

Ved

Vi värmer huset med ved, i en 1700 kg tung finsk täljstenskamin. Kaminen tar sin luft utifrån, och slösar därmed inte ut varm luft från huset genom skorstenen. Huset har öppen planlösning, men för att behålla värmen och jämna ut den mer i huset, så har vi en luft-luft-värmeväxlare, ett FTX-system. Det innebär att ventilationsluften på ut ur huset värmer upp en värmeväxlare som luften som ska in i huset passerar genom. Den uppvärmda luften släpps in i sovrum och vardagsrum.

Det går åt ungefär 5 kubikmeter ved per vinter.

El

Vi använder el till hushållsmaskiner och datorer, belysning, golvvärme i badrum och hall, element i friggebod, varmvatten och bastu. Vi har en ganska liten varmvattenberedare (100 liter). Den räcker bra åt vår familj med fyra personer. Vi har även en bastu med el-aggregat.

Vår elförbrukning är ungefär 6000 kWh per år. Elen vi köper (på vintern och vid andra tillfällen när solen inte ger oss tillräckligt) är miljömärkt.

Produktion

Hösten 2015 installerade vi solceller på vårt tak. Det är 15 paneler som tillsammans har en effekt på 3,9 kW. Under 2017 producerade vi 3800 kWh sol-el, år 2018 blev det 4000 kWh.

IMG_20151231_131318-2

Elproduktionen beror mycket på vädret. Nedan finns diagram. Här kan du hitta mer data.

Denna månads sol-el

Detta års sol-el